Notities met een knipoog. Dingetjes die me opvallen. Misschien omdat ik er niet tussenin zit. Geen lange artikelen, geen filosofische beschouwingen. Het nieuws uit de wereld met een tropische touch.

zondag 24 september 2006

Zondag.......


Vanochtend werd ik wakker door het geluid van een teeveekerkdienst. Onze onderbuur is al wat ouder en hoort daardoor niet meer zo goed. De preek van de pastoor was bij ons derhalve bijna letterlijk te volgen. Het ging over de vredesmissie van de christenen. Zeer mooie woorden waren het.
Na de verplichte maar vooral noodzakelijke ochtendkoffie ben ik achter m'n peecee gekropen om het wereldnieuws te bekijken en lezen. Veel vrede kon ik online niet ontdekken. Hoewel sommige politici hardnekkig het tegendeel blijven beweren leidt oorlog niet tot vrede. Vandaar dat dit soort rapporten ook zo geheim zijn en dat volgens de meeste regeerders ook moeten blijven. Gelukkig lukt dat niet altijd en komt vroeger of later de aap toch uit de mouw. Bij sommige vieze zaakjes kan het zeer lang duren maar uiteindelijk... Ook de berichten uit de Bondsrepubliek geven weinig reden tot vreugde. Bekijk de video vooral eens.
En voor diegenen die Spaans lezen kan ik de zondagbijlage van El Pais aanbevelen. Het gaat over de sexuele slaven in Cambodja...
Vrede zij met u.......

woensdag 20 september 2006

Met de billen bloot.........

Van de zomer waren we in Rome. De Paus was er niet; die was met vakantie, wat ik hem overigens van harte gun. Op zijn leeftijd mag hij wat mij betreft ook best met pensioen. Alleen weet ik niet hoe het daar in het Vaticaan met de sociale voorzieningen staat. Misschien moet je daar wel doorwerken tot je er dood bij neervalt.
De St.Pieter hebben we natuurlijk uitgebreid bekeken en bezocht. Via allerlei veiligheidspoortjes mochten we naar binnen. Onze fotocamera’s zagen er gelukkig ook niet al te professioneel uit. Maar bij de eigenlijke kerkdeur ging het dus mis. De minirok van mijn vrouw belette de toegang. Gelukkig waren we voorbereid en mijn vrouw had een lange broek bij zich. Dus weer proberen, maar mijn ontblootte schouders waren eveneens niet in waardige stijl. Ergens een sweater – nu weet ik pas echt waar dat woord vandaan komt want het was zo’n dertig graden Celsius - uit m’n rugzak opgeduikeld en we konden eindelijk het heilige der heiligen binnen. Mijn zoon moest voordien z’n piratenbroek wel nog even naar beneden trekken om z’n jonge knietjes te bedekken. Daarna kon je wel z’n bilspleet zien maar dat scheen niet ter zake te doen.
Misschien heeft dat te maken met alle pedofielschandalen in de Roomse kerk..

“Benedictus XVI is een Paus van de wetenschap. ....... Hij reflecteert, en verwondert zich – ten overstaan van een geleerd publiek – over essentiĆ«le scheidslijnen door eeuwen heen.”, lees ik en ook in in een andere pastorale blogbrief wordt onze Ratzinger de hemel ingeprezen: “Deze paus is maatschappelijk betrokken, hij is een voorvechter van de medemenselijkheid. Hij is geen relativist, die zegt “Alles is goed”.

Dat Ratzinger niet alles goed vindt kunnen vele theologen van katholieke huize zonder meer bevestigen. Voordien was hij immers de baas op het Vaticaans departement dat waakt over de juiste geloofsleer, voorheen Inquisitie geheten. En dat de Turken met kromzwaarden optrokken naar Wenen mag wekt geen verwondering in tijden waar brandstapels en vierendelers aan de orde van de dag waren in ons eigen beschaafde christelijke Westen.

De moraaltheologie van de Roomse kerk verschilt in essentie niet zoveel van de Islam, maar vreemdelingenhaat maakt vreemde bedgenoten.
Zolang je maar kritiek hebt op de Islam val je blijkbaar in goede aarde bij deze rechtse prietpraters........

maandag 18 september 2006

Jon Stewart on Net Neutrality
Daily Show: Net Neutrality
Sen. Ted Kennedy supports Net Neutrality